kronor & Broar

Är du intresserad av kronor eller broar?
BOKA TID

Kronor och broar är vanliga metoder för att ersätta en eller flera skadade tänder, de ser ut och fungerar som vanliga tänder. En krona omfattar en tand, en bro omfattar flera tänder.

Tack vare den senaste CAD/CAM teknologi och den nya keramiska material är det möjligt att framställa mycket hållbara och vackra kronor och broar utan någon metall i.

Vi på KONCEPT kliniken bygger kronor och broar som både skyddar och gör ditt leende vackrare. Resultatet blir ett naturligt och skinande leende.

Krona

När stora delar av en tand saknas på grund av att den blivit lagad många gånger eller skadats på något sätt, kan tanden behöva ersättas med en konstgjord tand, en så kallad krona. Först slipas tanden för att ge plats åt kronmaterialet och sedan tillverkas en krona som till färg och form stämmer överens med dina tänder i övrigt. 

Bro

Om en eller flera tänder saknas kan en bro fungera som ersättning. En bro kan även kallas för brygga. De närliggande tänderna som då måste vara friska, används som stöd och fäste för bron. Stödtänderna slipas till på liknande sätt som när man gör en krona.

Vanliga frågor och svar

Vad är krona/bro?

En krona är en konstgjord del av en tant som täcker större delen av tanden som en hätta.

En tandbrygga är en permanent ersättning för en eller flera tappade tänder.

Båda konstruktioner är fastsittande och ser ut och fungerar som vanliga tänder.

Varför behöver man krona/bro?

Studier visar att tänder med omfattande lagningar av dålig kvalitet, mycket skadade eller rotfyllda tänder tål inte belastningen lika bra som friska tänder. Därför rekommenderas kronterapi som en lämplig och långsiktigt hållbar behandling.

Ibland går en tand förlorad och en lucka i tandraden uppstår. De flesta människor besväras av en tandlucka, men även om man accepterar det estetiskt kan andra problem dyka upp som t ex tandförflyttning då kvarvarande tänderna lutar sig mot tandlucka. Tändrörelserna kan skapa nya utrymmen mellan tänderna för bakterier och tandsten att samlas på.

Studier visar att man mår bäst om det är jämnt balans mellan tänderna och tuggkrafterna. En större obalans när flera tänder saknas kan medverka till tandpressning, käkledsproblem och spänningshuvudvärk. En kedjereaktion kan således starta när en eller flera tänder går förlorade. Därför är det viktigt att sätta in behandling i rätt tid.

Hur går det till?

örst gör man en utredning som består av undersökning, röntgen och en noggrann kartläggning av din situation i munnen. Ett eller flera behandlingsalternativ inklusive kostnadsförslag tas fram av tandläkaren. Om det finns infektioner i munnen får de behandlas innan krona/bro utförs, t ex sjukdomsbehandling eller utförande av rotfyllning. Om stödtanden är rotfylld kan krona fästas med ett stift i roten.

Kronor:

För att kunna göra en krona slipas den befintliga skadade tanden till och scannas med 3D-scanner. Modellen skickas sedan digitalt till tandtekniker som tillverkar kronan med hög precision. När den är klar cementerar tandläkaren färdig kronan på plats.

Broar: 

För att kunna sätta in en bro måste det finnas friska tänder runt omkring som kan fungera som stöd och fäste för de hängande tänder. Stödtänderna slipas till för att bron skall få plats. Ett digital avtryck av tänderna tas och skickas till tandteknikern. Den färdigframställda bron cementeras sedan fast på stödtänderna och fungerar precis som vanliga tänder.

Hur lång tid tar behandlingen?

Om den skadade tanden saknar en stor del av tandkronan och är rotfylld kan det vara aktuellt att fästa en pelare i roten.

Att passa ut en krona kan innebära flera återbesök, du får en plastkrona som skydd mellan besöken.

Vanligtvis tar det ett till tre veckor att bygga en helt ny och kvalitativ konstruktion.

Vad använder man för material?

Tandkronor görs antingen av porslin (porslinskronor) och/eller av en metall (guld, titan eller specialstål). Porslinskronor är standarden och ger oftast det mest naturliga och hållbara resultat.

Hur sköter man kronor och bror?

Det är viktigt att du följer tandläkarens råd och sköter om din nya tandkrona eller tandbro på rätt sätt för att den ska hålla så länge som möjligt. Borsta tänderna noga, använd tandtråd och munskölj regelbundet och besök tandläkaren regelbundet för professionell munhygien och kontroller. 

Hur lång är garantitiden?

En krona eller bro beräknas hålla under lång tid. Hållbarheten beror bland annat på hur starka dina stödtänder är och hur väl du sköter din munhygien. Om du pressar eller gnisslar tänder kan du få en skyddande bettskena så att de nya tänderna inte utsätts för onödig påfrestning.

Vi på KONCEPT kliniken ger dig hela fem års garanti på din fastsittande protetik.

För att garantitiden ska gälla ska du komma på de undersökningar och behandlingar hos tandläkare respektive tandhygienist som de bedömer nödvändiga och kallar dig till.