Tandreglering

Vill du få raka, fina och jämna tänder?
BOKA TID

Tandreglering är en tandvårdsteknik som används för att korrigera felaktig bettställning och raka tänderna. Detta kan bidra till att förbättra både utseendet och tandhälsan genom att minska risken för tandproblem som karies och tandlossning samt göra det lättare att tugga mat.

Tandreglering kan också korrigera tandproblem som orsakar obehag eller smärta. Det finns flera typer av tandreglering, inklusive traditionella metalliska tandställningar, osynliga tandställningar som Invisalign och självliggande tandställningar.

Tandreglering kan ta från några månader till flera år beroende på graden av tandproblem och kostnaden kan variera beroende på vilken typ av tandställning som används och hur länge behandlingen tar.

Normalbett

Trångställning

Trångställning är ett av de vanligaste tandproblemen och även ett av de som märks mest. Det är också en starkt bidragande faktor till att tandhälsan försämras med tiden. Vid trångställning är det svårare att rengöra tänderna, vilket kan ha skadliga konsekvenser vid bitning och tuggning och därmed leda till mycket allvarligare munhälsoproblem.

Glesställning

Tänderna ska sitta tätt ihop för att kunna stödja varandra. När tänderna sitter glest är det större risk för att de vickar eller går sönder och att mat fastnar i mellanrummen och börjar förstöra tänder och tandkött.

Öppet bett

Vid ett öppet bett framtill eller på sidorna har tänderna inte kontakt med varandra. Det kan vara svårt att äta eftersom du inte kan bita av eller tugga ordentligt.

Underbett

Vid underbett är det tänderna i underkäken som biter framför tänderna i överkäken. Eftersom framtänderna inte möts ordentligt kan du få svårt att bita av och tugga.

Överbett

Vid överbett står överkäkens framtänder ut en bra bit framför tänderna i underkäken. Det kan göra det svårt för läpparna att mötas. Tänderna kan skadas lättare om du ramlar eller idrottar.

Korsbett

Korsbett kan hindra käkarna från att stänga ordentligt, vilket gör det svårt att äta och tala. 

Vanliga frågor och svar

Vad är tandreglering?

Tandreglering är en tandvårdsteknik som används för att korrigera felaktig bettställning och raka tänderna.

Vilka typer av tandreglering finns det?

Det finns flera typer av tandreglering, inklusive traditionella metalliska tandställningar, keramiska tandställningar, osynliga tandställningar som Invisalign, linguala tandställningar och självliggande tandställningar.

Vem behöver tandreglering?

De flesta människor kan dra nytta av tandreglering, särskilt om de har krokiga tänder, överlappande tänder, eller en felaktig bettställning. Tandreglering kan också hjälpa till att korrigera tandproblem som orsakar obehag eller smärta.

Hur fungerar tandreglering?

Tandreglering fungerar genom att gradvis flytta tänderna till en mer korrekt position med hjälp av tryck från tandställningen. Behandlingen kan ta från några månader till flera år beroende på graden av tandproblem.

Gör tandreglering ont?

När du först får tandställning kan det orsaka obehag eller smärta, men detta går oftast över inom några dagar. Efter justeringar kan det också finnas en viss ömhet eller smärta i några dagar.

Hur mycket kostar tandreglering?

Kostnaden för tandreglering varierar beroende på vilken typ av tandställning som används och hur länge behandlingen tar. Generellt sett kan tandreglering kosta någonstans mellan 10 000 och 50 000 kronor. Se våra priser!

Hur länge måste jag använda tandställning?

Längden på behandlingen beror på hur mycket tänderna behöver flyttas och vilken typ av tandställning som används. De flesta människor måste använda tandställning i 4-12 månader, men det kan vara längre eller kortare beroende på individuella behov.

Vilka är fördelarna med tandreglering?

Tandreglering kan förbättra både ditt utseende och din tandhälsa genom att korrigera krokiga tänder och felaktig bettställning. Det kan också göra det lättare att tugga mat och minska risken för tandproblem som karies och tandlossning.

Vilka fördelar finns med att använda avtagbara tandställningar?

Enkel rengöring: Att ha en avtagbar tandställning gör det enklare att hålla rent i munnen. Du kan ta bort tandställningen när du borstar tänderna och rengöra den separat för att undvika bakterieuppbyggnad.

Mer bekväm: du kan ta bort tandställningen när du ska äta, när du spelar sport eller när du ska till en viktig tillställning.

Mindre synliga: Avtagbara tandställningar är mindre synliga än traditionella tandställningar, vilket kan vara en fördel för människor som är medvetna om sitt utseende.

Enklare att använda: Avtagbara tandställningar är enklare att använda och kräver inte lika många besök hos tandläkaren för justeringar, eftersom du kan byta ut skänorna själv.

Läs mer om Tandreglering på 1177.se