Tandblekning

Vill du ha ett vitare leende?
BOKA TID

Många lider av att ha gula eller missfärgade tänder. Den goda nyheten är att i princip allas tänder kan bli vitare med tandblekning.

Vi på KONCEPT kliniken ser till att du kan bleka dina tänder med en modern, trygg och seriös metod – som inte skadar dina tänder.

Tack vare en professionellt utförd tandblekning och en korrekt efterbehandling blir resultatet säkert och hållbart.

Brilliant Smile Sweden är den ledande metoden för effektiv och säker tandblekning. Det är den metod som används på KONCEPT kliniken.

Vanliga frågor och svar

Varför blir våra tänder missfärgade?

Våra tänder kan bli gula, missfärgade och fläckiga av olika orsaker. De vanligaste orsakerna är mat, dryck (rödvin, kaffe, te, kryddor), snusning och rökning.

Rotfyllda tänder kan med tiden få en blågrå missfärgning. Andra orsaker kan vara för stort intag av fluor under förkalkningen av tänderna. Tänderna blir också mörkare med åldern.

Vad är tandblekning?
Tandblekning är en process som gör tändernas färg ljusare och vitare genom en oxidationsprocess.
Kan alla bleka tänder?
Om du har känsliga tandhalsar, frätskador, sprickor, tandborstskador eller tunn emalj bör du inte bleka tänderna eftersom risken för ilningar ökar. Inte heller du som är gravid eller ammar bör göra en tandblekning. Om du har implantat, fyllning eller krona kommer de inte att påverkas av blekningen, dvs de kommer att behålla sin nuvarande färg efter blekningen.

Obs! Vi utför inte tandblekningen på ungdomar utan målsmans medgivande.

Hur får man bäst resultat?

För att tandblekningen ska ge bra resultat krävs att du har en frisk mun. Innan du bleker tänderna ska du undersökas av en tandläkare eller tandhygienist som bedömer om det går att bleka de missfärgningar som finns och avgör vilken metod som är lämplig. Om det finns hål så ska de vara lagade, och all tandsten ska tas bort. Det är också viktigt att du har en bra munhygien.

Vad är Hemmablekning?

Hemmablekning sker med en anpassad tandskena i mjuk plast som fylls med blekmedlet och placeras över tänderna. Man använder tandskenorna under behandlingstiden som normalt är ca 20 – 30 timmar.

Vad är Klinisk blekning?

Blekning av tänder på klinik är en betydligt snabbare metod än tandblekning hemma. Då krävs endast 60 minuter eftersom en starkare blekmedlet och en speciellt utvecklad UV-lampa används. Samtidigt kommer skyddande material att täcka tandköttet, eftersom en högkoncentrerad blekmedlet appliceras på tänderna.

Finns det några risker med tandblekning?

Efter blekningen kan tänderna bli känsliga för värme och kyla. Det kan uppkomma milda till måttliga ilningar eller till och med värk i tänderna.  Ilningar beror på att blekmedlet tränger in i tanden och skapar en inflammation i pulpan. För att underlätta kan du skölja med Flux och använda tandkräm mot ilningar till ex. Sensodyne några veckor efteråt. Om blekmedlet kommer i kontakt med tandkött kan det leda till irritation och svullnad. Det är viktigt att du då gör ett uppehåll i behandlingen. Besvären försvinner oftast inom ett till två dygn om du upphör med behandlingen.

Tandblekning ska alltid utföras i samråd med tandläkare eller hygienist. De blekningsmedel som vi använder anses vara ofarliga. Allergier mot blekningen är sällsynta.

Vad är viktigt att tänka på efter tandblekningen?

Rensa alltid munnen med vatten efter blekningen. Undvik slipande och blekande tandkräm och sura livsmedel. Använd en mjuk tandborste och tandkräm och munskölj som innehåller natriumfluorid.

Undvik rökning och snusning och sådant som kan ge fläckar på tänderna så som curry, blåbär, kaffe rött besvären vin och andra typer av färgade varor speciellt dem första 48 timmar efter blekningen.

Hur ofta måste jag bleka mina tänder för att de ska förbli vita?

Hur lång tid det tar för dina tänder att bli missfärgade igen beror på dina levnads och kostvanor.  Generellt, om man borstar tänderna regelbundet och är försiktigt med rökning och färgade varor (kaffe, te) kan effekten vara upp till 3-5 år.

Läs mer om Tandblekning på 1177.se