Tandprotes

Behöver du ersätta saknade tänder?

Vi gör alltid allt vi kan för att ordna en tid så fort som möjligt.

BOKA EN TID
Home 9 Behandlingar 9 Tandprotes

Tandproteser

De vanligaste skälen till att en avtagbar protes väljs framför fastsittande konstruktioner är ekonomiska eller anatomiska faktorer. Tandprotes kan ersätta enstaka förlorade tänder men också helt tandlösa käkar. Protesen tillverkas speciellt för dig och dina behov. Ur estetisk synpunkt kan tandproteser se väldigt naturliga ut. Ett alternativ till en protes kan vara implantatbehandling 9 i men jag hoppas på tillskott.

Vi på KONCEPT kliniken erbjuder tandproteser för olika behov.

Läs mer om akuta besvär på 1177.se

Stöd om du inte har råd med tandvård

Pris och tider

Du är välkommen till oss oavsett om du är kund hos oss eller inte och det spelar ingen roll var du är folkbokförd.

Vanliga frågor och svar

Vad är tandprotes?

Det finns flera olika sorters avtagbara proteser: delprotes (Flex protes), helprotes, täckprotes och immediatprotes.

Delprotes

En delprotes förankras mot kvarvarande tänder med hjälp av klamrar samt stödjer sig med hjälp av ett metallskelett och akrylsadel mot tänderna och käkbensslemhinnan.

Delprotes är ett utmärkt val för patienter som av anatomiska skäl inte kan få implantat på grund av otillräcklig benvolyme.

Delproteser består huvudsakligen av rosa plast som liknar tandkött, plasttänderna och metallskelett. Skelettet ger protesen mer styrka och stabilitet.

Flexproteser är flexibla partialproteser som inte innehåller monomerer och har osynliga klamrar.

Helprotes

I de fall stora delar av käkbenet brutits ner och det finns inte en chans att få implantat, är helprotesen sista alternativet. Helprotesen ersätter samtliga förlorade tänder i en helt tandlös käke.

Protesens stabilitet styrs bl.a. av käkbenets form, tugg-, kind- och läppmuskulatur samt ett ”sugkraft” som uppstår mellan protesyta och käkbensslemhinnan. Det innebär att man behöver vänja sig vid att tänderna inte sitter helt fast.

Täckprotes

En täckprotes är en protes som är försedd med speciella element som möjliggör att den knäpps fast mot inopererade implantat i käkbenet.

Med täckprotes kan man erhålla mycket högre stabilitet.

Immediatprotes

Immediatprotes (immediate=omedelbar) framställs innan tanden/tänderna tas bort.

Samma dag när tänderna tas bort sätts protesen omedelbart in i munnen. Korrigeringar av protesen görs oftast vid andra tillfälle.

Immediatproteser är gjorda av plast och kan i många fall vara omöjliga att upptäcka i patientens mun.

Hur går det till?

Tandläkare tar avtryck av käke och väljer färgton på de nya tänderna i samråd med patienten. Protesen tillverkas sedan av en tandtekniker. Det brukar behövas 2 till 3 besök innan protesen är klar. När protesen är färdig kontrollerar tandläkaren toggfunktionen och slemhinnor i munnen och justerar protesen vid behov. Det krävs tid och en hel del övningar för att vänja sig och lära sig tala och tugga obehindrat med den nya protesen.

Hur sköter man en protes?

En protes behöver skötas minst lika bra som vanliga tänder. Efter varje måltid är det viktigt att skölja både munnen och protesen med vatten. Protesen måste rengöras 2 gånger om dagen med hjälp av mjuk tandborste och oparfymerad diskmedel. Undvik att använda tandkräm eftersom tandkräm innehåller slipmedel som kan skapa repor i protesen där bakterier lättare kan få fäste. Det är viktigt att borsta gom, tandkött och kvarvarande tänder för att upprätthålla en god blodcirkulation i munnens slemhinnor.

Det kan bildas tandsten på protesen. Det finns också speciella rengöringstabletter på apotek för att hålla protesen ren. Kontakta din tandläkare om det ändå inte blir rent. Det är lätt hänt att protesen repas om man försöker skrapa bort tandstenen själv.

Munnen mår bäst av att protesen tas ut på natten så att slemhinnan får vila. Tar man ut protesen till natten ska den ligga i vatten efter att den har rengjorts.

Viktigt att komma ihåg är att en protes passform mer eller mindre försämras med tiden då ett tandlös käkben har en tendens att gradvis brytas ned med tiden.

Nedbrytningshastigheten är väldigt individuell. Därför brukar man rekommendera även för tandlösa patienter med helprotes att årligen besöka tandläkaren och vid behov justera protesen för att återigen erhålla en god passform. För protestbärare som trots justeringar ej erhåller en godtagbar protesstabilitet, rekommenderas ett speciellt protesklister, Corega, som säljs på apoteket.

Viktig att tänka på

Det kan kännas ovant för dig som just fått en protes. Munnen kan behöva lite tid för att vänja sig vid protesen. Det krävs både tålamod och envishet innan molnen anpassat sig. Det kan ömma och till och med göra lite ont första 2-3 veckor. Om du får trycksår och skavsår – låt din tandläkare justera protesen. I början kan det vara bra att tänka på att äta mat som är lätt att tugga. Skär maten i små bitar, tugga långsamt och jämnt. Ta god tid på dig när du äter.

Garanti

Vi lämnar ett års garanti på avtagbara tandersättningar. Det är dock ingen garanti på temporära proteser – en tillfällig protes med syftet att sitta under en kortare period. Om din tandprotes skaver, går sönder eller skadas på något sätt så är det viktigt att du kontaktar din tandläkare. Försök inte själv att laga eller justera din protes. Det kan istället försvåra för tandläkaren att laga eller korrigera protesen.